2012. március 31., szombat

Fondant bevonatos torta


Kislányom első szülinapi tortája




Hozzávalók a piskótákhoz:

A tortához 2 db piskótát sütöttem, az alsó egy normál kapcsos tortaformában sült piskóta 8 tojásból, a felső részt egy kisebb fém lábosban sütöttem 6  tojásból. A piskóta alapreceptje: 8 tojás, 16 dkg liszt, 16 dkg cukor. (Ahány tojás, annak a kétszerese mennyiségű liszt és cukor dekagrammban mérve).
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverni, majd bele a liszt és végül a tojások habbá vert fehérjéje de ezt már óvatosan fakanállal belekeverni hogy a hab ne törjön össze. A piskótát 180 fokon (de ki kell tapasztalni, mert sütőnként eltérő lehet) tűpróbáig sütni, akkor szokott jó lenni ha közepesen barna a teteje és kézzel enyhe nyomásra nem lötyög hanem szivacsos a szerkezete.

Krém alaprecept:
(Angol vajkrém)

Nagyon finom, habos krém, a hozzávalók aránya alapján a legtökéletesebb krém mert a tojássárgája és a vaj közötti arány a legkiegyensúlyozottabb.
250 ml tejszín
1 vaníliás cukor
4 tojás sárgája
100 g cukor
250 g vaj

Tejszínt felforraljuk, közben a tojás cukorral és vaníliás cukorral habosra verjük, és hozzáöntjük a tejszínt (nem fordítva !), a tojásos tejszínt visszaöntjük a lábosba és állandó keverés mellett puding sűrűre főzzük. Ne forrjon mert rántotta lesz belőle.
A vajat 15 perc alatt gépi habverővel habosra keverjük, majd hozzákeverjük fokozatosan a tojásos tejszínes krémet. Ez az alapkrém bármivel ízesíthető, pl. csokoldés: olvasztott csokoládéval, cukrozott dióval, mogyoróval, málnával, eperrel stb.
A fenti torta alsó rétege fehércsokis ízesítésű, felső rétege citromos.

Fondant bevonat (Marshmallow fondant):
Ezt a receptet www.tortaimado.hu oldalán találtam és a legjobban ez vált be. Pillecukorból készül az alábbiak szerint:
Hozzávalók:

30 dkg fehér pillecukor (Marshmallow) kis darabokra vagdalva
30-35 dkg gyári, finom porcukor kb. 3 dkg étkezési kukoricakeményítővel átszitálva
2 evőkanál víz
sütőmargarin az olvasztáshoz, az edény vastagon való kikenéséhez, és a gyúráshoz, és nyújtáshoz a kézre
étkezési kukoricakeményítő a gyúráshoz, és nyújtáshoz a munkalap felületére

Pillecukrot margarinnal kikent tálban mikróban melegítjük felolvadásig, majd a porcukros keményítőt fokozatosan adagoljuk hozzá a kívánt gyúrható állag eléréséig.
Nagyon, nagyon ragad, ezért mindent amivel hozzányúlunk margarinnal kell bekenni és ahogy hűl a massza keményedik is, ezért a porcukor keményítő mennyiséget óvatosan tegyük bele. Nyújtani én két sütőpapír között vagy műanyag fólia között szoktam mert nagyon ráragadt a munkalapra, viszont a sütőpapíros megoldással mint egy matricáról lehántottam a papírt és óvatosan rátettem a tortára majd a másik réteg sütőpapírt is eltávolítottam. A fondantot ételfestékkel kívánt színűre lehet színezni és figurákat díszeket készíteni belőle.