2013. február 18., hétfő

Csokoládé torta

Csokoládé torta



Hozzávalók a piskótákhoz:


A tortához 2 db piskótát sütöttem (5-5 tojásos), az alsó egy normál kapcsos tortaformában sült piskóta 8 tojásból, a felső részt egy kisebb fém lábosban sütöttem 6 tojásból. A piskóta alapreceptje: 5 tojás, 10 dkg liszt, 10 dkg cukor. (Ahány tojás, annak a kétszerese mennyiségű liszt és cukor dekagrammban mérve). Kakaós piskóta lapokat sütöttem, a kakaó mennyisége ez esetben beleszámít a liszt mennyiségébe tehát amennyi kakaóport szórunk a tésztába, annyival kevesebb liszt kell.

A tojások sárgáját a cukorral habosra keverni, majd bele a liszt és végül a tojások habbá vert fehérjéje de ezt már óvatosan fakanállal belekeverni hogy a hab ne törjön össze. A piskótát 180 fokon (de ki kell tapasztalni, mert sütőnként eltérő lehet) tűpróbáig sütni, akkor szokott jó lenni ha közepesen barna a teteje és kézzel enyhe nyomásra nem lötyög hanem szivacsos a szerkezete.
 

 



Krém alaprecept:

(Angol vajkrém)



Nagyon finom, habos krém, a hozzávalók aránya alapján a legtökéletesebb krém mert a tojássárgája és a vaj közötti arány a legkiegyensúlyozottabb.

250 ml tejszín

1 vaníliás cukor

4 tojás sárgája

100 g cukor

250 g vaj
 
100 g étbevonó csokoládé



Tejszínt felforraljuk, közben a tojás cukorral és vaníliás cukorral habosra verjük, és hozzáöntjük a tejszínt (nem fordítva !), a tojásos tejszínt visszaöntjük a lábosba és állandó keverés mellett puding sűrűre főzzük. Ne forrjon mert rántotta lesz belőle.

A vajat 15 perc alatt gépi habverővel habosra keverjük, majd hozzákeverjük fokozatosan a tojásos tejszínes krémet. Ez az alapkrém bármivel ízesíthető, pl. csokoldés: olvasztott csokoládéval, cukrozott dióval, mogyoróval, málnával, eperrel stb. Ez esetben olvasztott étcsokit kevertem az alapkrémhez. Nagy tortánál - ennél is inkább dupla mennyiségű krémet készítek, hogy biztosan elég legyen a bevonáshoz is és jusson rendesen a lapok közé is.
 
A torta bevonata plasztik csokiból készült, amit nagyon egyszerű elkészíteni.
Plasztik csoki vagy csoki gyurma:
Az olvasztott csoki mennyisége osztva 3,33 ennyi méz kell hozzá. pl. 500 g csokihoz 150 g méz. Kihűtjűk, majd eleinte kicsit nehéz megdolgozni de gyurmává nyomkodjuk. Ezt lehet nyújtani, formázni, pont mint a marcipánt vagy fondantot. Habár bevonóként most használtam először és utoljára a plasztik csokit, mert az előzőleg krémmel betöltött tortát kivettem a hűtőből és sikerült is a csokit elég vékonyra kinyújtani. De amikor rá tettem a vékony csokiréteget a tortára a hideg tortán azonnal dermedésnek indult, így nehezen illeszkedett rá de forró késsel nagy nehezen sikerült formára igazítani. A virágokat is ebből a csokiból készítettem, fehér csoki és színezett fehércsoki rózsák.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése