2013. február 13., szerda

Narancs torta

Narancs torta tejszínes



Torta bevonáősához Hulala növényi tejszínt használtam, ezzel könnyű bevonni a tortát, de tökéletesebb megoldás a tejszín habfixálóval felverve és azt használni bevonóként.

Hozzávalók a piskótákhoz:



A tortához 2 db piskótát sütöttem, az alsó egy normál kapcsos tortaformában sült piskóta 8 tojásból, a felső részt egy kisebb fém lábosban sütöttem 6 tojásból. A piskóta alapreceptje: 8 tojás, 16 dkg liszt, 16 dkg cukor. (Ahány tojás, annak a kétszerese mennyiségű liszt és cukor dekagrammban mérve).

A tojások sárgáját a cukorral habosra keverni, majd bele a liszt és végül a tojások habbá vert fehérjéje de ezt már óvatosan fakanállal belekeverni hogy a hab ne törjön össze. A piskótát 180 fokon (de ki kell tapasztalni, mert sütőnként eltérő lehet) tűpróbáig sütni, akkor szokott jó lenni ha közepesen barna a teteje és kézzel enyhe nyomásra nem lötyög hanem szivacsos a szerkezete.



Krém alaprecept:

(Angol vajkrém)



Nagyon finom, habos krém, a hozzávalók aránya alapján a legtökéletesebb krém mert a tojássárgája és a vaj közötti arány a legkiegyensúlyozottabb.
 
Narancs lekvár ízlés szerint

250 ml tejszín

1 vaníliás cukor

4 tojás sárgája

100 g cukor

250 g vaj



Tejszínt felforraljuk, közben a tojás cukorral és vaníliás cukorral habosra verjük, és hozzáöntjük a tejszínt (nem fordítva !), a tojásos tejszínt visszaöntjük a lábosba és állandó keverés mellett puding sűrűre főzzük. Ne forrjon mert rántotta lesz belőle.

A vajat 15 perc alatt gépi habverővel habosra keverjük, majd hozzákeverjük fokozatosan a tojásos tejszínes krémet. Ez az alapkrém bármivel ízesíthető, pl. csokoldés: olvasztott csokoládéval, cukrozott dióval, mogyoróval, málnával, eperrel stb.

A fenti torta vajkrémjébe narancs lekvárt kevertem, és a lapokat is egyenként a krém betöltése előtt narancs lekvárral kentem meg.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése