Torta bevonáősához Hulala növényi tejszínt használtam, ezzel könnyű bevonni a tortát, de tökéletesebb megoldás a tejszín habfixálóval felverve és azt használni bevonóként.
Hozzávalók a
piskótákhoz:
A tortához 2 db
piskótát sütöttem, az alsó egy normál kapcsos tortaformában sült piskóta 8
tojásból, a felső részt egy kisebb fém lábosban sütöttem 6 tojásból. A piskóta
alapreceptje: 8 tojás, 16 dkg liszt, 16 dkg cukor. (Ahány tojás, annak a
kétszerese mennyiségű liszt és cukor dekagrammban mérve).
A tojások sárgáját a
cukorral habosra keverni, majd bele a liszt és végül a tojások habbá vert
fehérjéje de ezt már óvatosan fakanállal belekeverni hogy a hab ne törjön össze.
A piskótát 180 fokon (de ki kell tapasztalni, mert sütőnként eltérő lehet)
tűpróbáig sütni, akkor szokott jó lenni ha közepesen barna a teteje és kézzel
enyhe nyomásra nem lötyög hanem szivacsos a szerkezete.
Krém
alaprecept:
(Angol vajkrém)
Nagyon finom, habos
krém, a hozzávalók aránya alapján a legtökéletesebb krém mert a tojássárgája és
a vaj közötti arány a legkiegyensúlyozottabb.
Narancs lekvár ízlés szerint
250 ml tejszín
1 vaníliás
cukor
4 tojás sárgája
100 g cukor
250 g vaj
Tejszínt
felforraljuk, közben a tojás cukorral és vaníliás cukorral habosra verjük, és
hozzáöntjük a tejszínt (nem fordítva !), a tojásos tejszínt visszaöntjük a
lábosba és állandó keverés mellett puding sűrűre főzzük. Ne forrjon mert
rántotta lesz belőle.
A vajat 15 perc alatt
gépi habverővel habosra keverjük, majd hozzákeverjük fokozatosan a tojásos
tejszínes krémet. Ez az alapkrém bármivel ízesíthető, pl. csokoldés: olvasztott
csokoládéval, cukrozott dióval, mogyoróval, málnával, eperrel stb.
A fenti torta vajkrémjébe narancs lekvárt kevertem, és a lapokat is egyenként a krém betöltése előtt narancs lekvárral kentem meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése