2012. november 29., csütörtök

Pite recept

Kelbimbós pite



A zöldséges pitéket azért szeretem, mert sokféleképpen elkészíthető, általában így mindenki szívesen megeszi a zöldségeket. Szoktam ebédre kiegészítőként pl. egy tartalmas leves után, vagy vacsorára de reggelire hidegen is nagyon finom.
A tészta készítése elég egyszerű, kis gyakorlattal a pitekészítés gyerekjáték.

 
Tészta hozzávalók:
25 dkg liszt (fehér vagy teljeskiőrlésű vagy update1 bármilyen jó)
10 dkg teavaj
1 tojás sárgája
1 kiskanál só
 
A lisztet a sóval elvegyítjük és a vajjal tojássárgájával tésztává gyúrjuk, nem baj ha nem lesz egynemű a tészta kicsit morzsalékos lehet.
Ezután egy kb. 25 cm átmérőjű kerámia tálba simítottam, nekem nem vált be hogy előtte munkalapon kinyújtom aztán azt belesimítom a formába, mert vagy odaragadt a felülethez vagy pedig elszakadt. Ezért és az egész gombócot a kivajazott formába teszem és szépen elnyomkodom mintha gyurma lenne amíg vékony rétegben ki nem tölti a formát. Ezután 180 fokon ún. vakon sütéssel tehát töltelék nélkül kell a tésztát sütni (én nem szoktam semmit ilyenkor a tésztára tenni, de amúgy vakon sütésnél borsót vagy babot kell rátenni súlyként amit persze aztán el kell távolítani) kb. 5-10 percig amíg enyhén megsül és már nem nyers a tészta.
 
Töltelék:
Fantáziánk szerint: Zöldség, sonka, újhagyma stb.
ezzen hozzávalókat pite tésztán szépen elrendezgetjük, majd leöntjük a következő keverékkel:
3 egész tojás
1/2 doboz nagy tejföl (vagy ennek a fele tejszín)
bors
esetleg fűszernövény pl. petrezselyem, kapor ízlés szerint.
 
A pitét 180 fokon sütjük, míg megszilárdul a töltelék és teteje aranybarna lesz.
 
 
 

2012. november 27., kedd

Karácsonyi sütemény recept

Karácsonyi sütemény recept - mézeskalács házikó



Igaz, még csak november van és elég enyhe idő, de épp itt az ideje nekifogni egy mézeskalács házikó készítésének. Minden évben készítek házikót, amit ünnepek után a gyerekek boldogan szétszednek és megesznek. A házikóba elemes pici teamécsest is szoktam tenni, így este nagyon hangulatos dísze is szobának adventi időszakban.

Hozzávalók:

50 dkg liszt
15 dkg porcukor
25 dkg méz
5 dkg margarin
1-1 kávéskanál fűszer (fahéj, szegfűszeg, vagy mézeskalács fűszerkeverék)
4 púpozott kávéskanál szódabikarbóna
1 tojás
esetleg langyos víz

A lisztet a cukorral és a fűszerekkel összekeverjük, a mézet vízfürdőben meglangyosítjuk és beletesszük a margarint, kevergetve felolvasztjuk benne.
A mézes margarint a lisztes keverékhez öntjük, beleütjük a tojást és sima tésztává gyúrjuk. Eleinte kissé ragadós a tészta, de nem kell megijedni ez ilyen. Másnap 2-3 mm vastagra nyújtjuk és sablon segítségével kívánt méreteket kivágju és 150 fokos sütőben 10 percig sütjük.

Többféle összeállítási módot kipróbáltam, a tojásfehérjés mázzal nekem nagyon sokára dermedt meg a ragasztás és egyéb módon ki kellett támasztanom, mert szétdőltek a falak. Aztán kipróbáltam a karamellt ragasztóként, és nagyon bevált mert hihetetlen gyorsan köt viszont nagyon kell vigyázni mert égési sérülést okoz ha hozzáérünk a forró karamellhez. Ehhez kb. 20 dkg cukrot serpenyőben felolvasztani majd aranybarnára kell sütni, ezzel a forró nyúlós masszával fakanál segítségével először az oldalfalakat és legvégén a tetőt kell összeragasztani.
A tető színezéséhez önmagában piros színezőt használtam ezzel kentem be a tetőt, majd mázzal a fehér részeket. Máz: 1 tojás fehérje felverve + 8 csepp ecet, belekeverve 15-20 dkg porcukor.

2012. november 26., hétfő

Pirog

Sonkás-sajtkrémes pirog



Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt

  • 1/2 tk sütőpor

  • 1/2 tk só

  • 8 dkg puha vaj

  • 1 tojás

  • 1,25 dl tejföl

  • Töltelék: 1/2 doboz vajkrém vagy krémsajt összekeverve szeletelt sonkával kb. 10 dkg


    A lisztet a sütőporral és sóval elvegyítjük, majd a puha vajjal tojással valamint a tejföllel sima tésztává gyúrjuk. 1 órát de akár egy éjszakát is lehet hűtőben pihentetjük. 2 mm vastagre nyújtjuk lisztezett felületen és 10 cm-es átmérőjű bögrével köröket szaggatunk belőle. Nyújtófával kicsit a köröket oválisra nyújtjuk és 1-1 kiskanálnyi tölteléket a körök közepére halmozunk, félbehajtjuk a köröket és a széleket villával körben lenyomkodjuk így kapjuk a jellegzetes pirog külsőt.
    A pirogokat felvert tojás sárgájával ecsettel megkenegetjük majd kb. 180-200 fokon aranybarnára sütjük.

    2012. november 9., péntek

    Brokkoli krém leves

    Gyors ebéd, vacsora - "2 perces" leves
     
    

    Nagyon gyorsan elkészül, és tartalmazza az egészséges zöldséget és így a gyerekek is szívesen megeszik.

    1 fej friss brokkoli rózsáira szedve
    ételízesítő vagy húsleves alaplé
    2 ek. étkezési keményítő
    2 dl tejszín

    bors

    A brokkolit annyi vízben ami bőven elfedi puhára főzzük, só bors ételízesítő, majd a keményítőt néhány evőkanál vízzel simára keverve a levesbe öntjük kevergetve és felöntjük a tejszínnel, botmixerrel simára turmixoljuk, és kész is! Pirított kenyér kockákkal, vagy a gyerekek leves gyönggyel (pirított kis ropogós golyócskák) nagyon szeretik.


    2012. november 8., csütörtök

    Lasagne

    Lasagne - egyszerűen palacsintatésztából

    


    Ennek a Lasagne-nak az a különlegessége, hogy sós palacsintákat kell hozzá sütni. A palacsintákat félbevágni és a tepsiben a lasagne szósszal rétegezni, úgy hogy a palacsinták vágott egyenes fele essen a tepsi széléhez.
    Itt egy séma, aminek alapján kell kirakni a fébevágott palacsintákat. Vágáskor ezek abszolút nem látszanak.



    Tehát a hozzávalók:

    - Kb. 25-30 db sós palacsinta megsütve
    - 1/2 kg darált hús
    - só
    - bors
    - esetleg ételízesítő
    - 2 gerezd fokhagyma
    - olaj 1-2 ek.
    - 500 g paszírozott paradicsom papírdobozos (mint egy sűrű paradicsomlé) /ALDI/
    - oregánó vagy bazsalikom
    - 1/2 doboz tejföl (nagy dobozos)
    - 1 ek. étkezési keményítő
    - pirospaprika 1 kiskanál
    - Trappista sajt a tetejére

    A fokhagymát és pirospaprikát az olajon megfuttatjuk, majd bele a darálthús és megpirítjuk. Beletesszük a paszírozott paradicsomot és a hús megpuhulásáig főzzük. Az étk. keményítőt kevés vízzel simára keverjük majd a tejföllel összeturmixoljuk, só, bors, fűszerek ízlés szerint és kevergetve mártás sűrűségűre főzzük. Egy jénait, vagy közepes tálat, tepsit (kb. 25 x 35 cm) előveszünk kicsit olajozzuk az alját és a palacsintákat a fenti séma szerint belefektetjük, aztán egy réteg szósz, majd megint palacsinta... és így tovább amíg el nem fogynak a hozzávalók. Tetejére reszelt sajt, majd kb. 180 fokon a sajt pirulásáig sütjük. Jó étvágyat!

    2012. november 7., szerda

    Macaron

    Nagyon finom, különleges állagú sütemény, kívül roppanós belül puha. Első próbálkozásom igaz nem sikerült valami jól, de olyan finom volt, hogy a tepsiből megettem az egészet: "csak még egyet.. ez lesz az utolsó.. na most már tényleg.. hamm.

    A macaron készítésében szerintem a legnehezebb a megfelel állag elérése, mert ha ezt esetleg elrontjuk akkor csak a sütőben derül ki, hogy nem lett jó. De érdemes próbálkozni, mert tényleg nagyon finom.
    Többféle receptet is kipróbáltam, de itt találtam a legjobb leírást: http://www.diningguide.hu/recept/etterem-informacio-7786

    Hozzávalók:


  • 110 g  mandula darált (legjobb a mandula liszt)

  • 200 g porcukor

  • 90 g tojásfehérje

  • 40 g kristálycukor
  • színezék amilyen színűt szeretnénk

  • A fehérjéket habbá verjük, itt el kell találni a megfelelő állagot amikor a habverőn csúcs képződik a habból és enyhe mozgatásra "himbálózik" a hab. Ha színezni szeretnénk, itt kell a színezéket a habba tenni, én sima folyékony ételszínezéket használtam. Ekkor kell belekeverni kanállal a porcukros darált mandulát. Itt is az állag eltalálása a fontos, kiskanállal egy tányérra cseppentsünk a masszából és így képződik a kupac tetején egy csúcs ha 10 másodperc alatt eltűnik akkor jó, ha nem akkor 1-2őt még keverjünk a masszán, ha túl folyós akkor már túlkevertük, úgyhogy óvatosan.
    Tepsibe sütőpapírra kb. 50 ft-os nagyságokat nyomózsákkal nyomunk, nekem úgy jött be leginkább, hogy a habzsákra nem tettem nyomófejet, csak a nyomófej tartó részt, amin kb. 2-3 cm-es lyuk van és ebből nyomtam ki a kupacokat. Ezután kb. 1 óra pihentetés szükséges, amikor már tapintásra egy "bőr" réteg keletkezik a macaronokon, tehát nem ragad az ujjra.
    150 fokon kb. 15 perc, első 5 perc után ún. talpak keletkeznek a macaronon és ha ez sikerült akkor már csak arra kell vigyázni nehogy túlsüssük.
    A macaronok megtölthetők bármilyen krémmel, vagy akár lekvárral. Ez esetben csokoládé ganache-t használtam. (225 gr. étcsokoládé, 2 dl tejszín, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál teavaj. Csokin kívül mindent lábosba felforralni, majd tűzről levéve a csokira önteni és kevergetni amíg feloldódik.)

    2012. november 4., vasárnap

    Paradicsom leves




    Hozzávalók:

    1 doboz 500 g-mos (Aldi) paszírozott paradicsom (papírdobozos) vagy paradicsomlé
    1 ek. liszt
    2 ek. olaj

    cukor


    Az olajon a lisztet kevergetve megpirítjuk, ráöntjük a paradicsomot és kevés vízzel kívánt állagúra higítjuk, majd forrásig főzzük. Só cukor arányát ízlés szerint kialakítjuk. Levesgyönggyel tálaljuk.

    2012. november 3., szombat

    Karfiol tejmártással

    Könnyű vacsora



    Egy fej karfiolt rózsáira szedünk és sós vízben puhára főzzük. Közben besamel mártást készítünk, egy evőkanál vajat serpenyőben felolvasztunk és rászórunk kb. 2-3 ek. lisztet majd felöntjük kb.d 1/2 liter tejjel, forrásig sűrűsödésig kevergetjük (só, bors ízlés szerint). A karfiolt miután megfőztük, tebsibe rakjuk és a besamel mártást, tetejére egyenletesen tejfölt simítunk majd 180-200 fokon megsütjük, hogy a tejföl megpiruljon a tetején.

    Zsemlemorzsát olajon kevergetve megpirítunk aranysárgára, és ezt csak tálaláskor szórjuk a karfiolra mert különben eláztatja a zsemlemorzsát. Tálaláskor még tejfölt teszünk a tetejére.

    Bögre mákos

     Gyors süti és könnyen variálható

    Nagyon szeretem az ilyen gyorsan elkészíthető süteményeket, amikor csak átugrik valaki  hozzánk egy délután és nincs időm készülni de azért mégis kínálnék valami házi finomságot.
    Egy ismerősünknél is ettünk már ilyet és egész mákkal készítette azóta én is így csinálom, mert különleges a süteményben hogy az egész mákszemek roppanak a fogunk alatt.
    Az alaprecept Nagymamám szakácskönyvéből való, azzal kiegészítve hogy én egész mákszemekkel sütöm.



    1 egész tojás
    1 cs. sütőpor
    1 bögre cukor
    1 bögre tej
    1 bögre darált vagy egész szemű mák
    1 bögre rétesliszt
    1 citrom reszelt héja

    A tojással kezdve az egészet összekeverjük és lisztezett formában, vagy sütőpapírral bélelt formában tűpróbáig sütjük 180 fokon (előmelegített sütőben), amikor a beleszúrt villára már nem tapad tészta.

    A tetejére a krémet fél doboz Mascarpone (500 g-mos fele) összekeverve egy banános kis poharas joghurttal. Díszíthetjük akár sima tejszínhabbal is, vagy Nagymamám receptje szerint félbevágva lekvárral is. A formákkal is lehet variálni, ez esetben egy szögletes tepsiben sütöttem és simán felszeleteltem, de lehet őzgerinc vagy akár kuglóf formában is sütni ekkor cukormázzal is lehet díszíteni.



    2012. november 2., péntek

    Diós kifli

    Nagymama diós kiflije

    Nagymamámtól tanultam ezt a receptet, sajnos ő már nem él. Fantasztikusan tudott főzni és sütni, és így felnőttként értékelem igazán amikor visszagondolok mennyi finomságot készített és süteményekkel várt minket. Receptjeit egy vaskos régi határidőnaplóban vezette több mint 60 éven keresztül aktív háziasszonyként.



    A recepteket átírtam és könyv formájában beköttettem több példányban, így a családtagok mindegyike egy saját példányt használhat. Nagymama szakácskönyvét az eredetit pedig meg lehet őrizni emlékként.


    Nagymama szakácskönyvéből gyakran sütök, főzök, mert ez visszaidézi a gyerekkoromat és így saját gyerekeimmel is megismertethetem dédnagyszüleik által készített ételeket, süteményeket.

    A szakácskönyv új formátumban csak saját felhasználásra:

     
    Az összes recept nyomtatott formátumban:
     
     
     
     
     
    Visszatérve a recepthez, ez az egyik Nagymama által leggyakrabban készített süti volt. Szép díszes kistányéron kínálta, a kistányérok ma nálam vannak és ünnepeken én is ezen kínálom a sütiket.
    Az eredeti recepthez és Nagymama szokásaihoz hűen, a diós kilit ezen a kistányéron fotóztam és pont úgy néz ki mint régen.
     

    Diós kifli recept:
     
    30 dkg liszt
    25 dkg margarin
    1 pohár tejföl (kis pohár)
     
    A hozzávalókat összegyúrni, majd egy éjszakára hűtőben pihentetni. (A receptet olvasva először furcsáltam, hogy nincs benne tojás, de a végeredményt megkóstolva ez így tökéletes).
     
    A töltelék 12 dkg dió darálva, 2 reszelt alma, esetleg mazsola, cukor és kevés tej hogy pépes állagú de nem folyós masszát kapjunk.
     
    A kifliket kislányom lelkes közreműködésével készítettük:
     
     
     
    A tésztát lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk kb. 2-3 miliméter vastagra, majd 8 részre vágni, így háromszögeket pontosabban körcikkeket kapunk. Ezeket a körcikkeket kell a töltelékkel megtölteni.
     
     
    
     
    A kis háromszögeket a szélesebb felénél fogva feltekerni és kicsit egyengetni hogy kifli alakú legyen, valamint a végeket is lezárni kézzel alakítgatással. Nem kell megkenni semmivel forró sütőben sütni kb. 180 fokon amikorra egyhén aranybarna színűek lesznek kicsit megpirulnak és nem egyenletesen fehérek.
     
    A kifli nagyon finom más töltelékkel is, pl. almás-mogyorós.
    A kifliket sülés után még forrón porcukorba hempergetjük és kész is!
     
     
    

    Zakuszka

    Finom és egészséges Zakuszka


     
    Egy barátnőmnél ettem először Zakuszkát és nagyon ízlett leginkább számomra a magyar lecsóhoz hasonlított az íze a paprika paradicsom miatt. Tetszett, hogy ez egy egészséges mégis nagyon ízletes főként kenyérre kenhető étel ami a nyár hangulatát idézi és még télire is eltehető.
    A Zakuszka erdélyi étel, eredetileg örmény származású.

    Ezen felbuzdulva kerestem recepteket, amiket kis módosítással saját ízlésemre alakítottam és szerencsére gyerekeim is szívesen eszik. Ennek nagyon örülök, mert zöldség gyümölcs néha a "nemszeretem" kategória a gyerekeknél és a Zakuszkánál biztos vagyok benne hogy egészséges zöldségekkel teli és tartósítószer mentes valamint egyéb adalékanyag mentes ételt tudok asztalra tenni akár reggelire vagy vacsorára.


    Hozzávalók:

       
  • 1 kg zöldpaprika
  • 1 kg paradicsompaprika vagy kápiapaprika vagy pritaminpaprika
  • 1 kg padlizsán
  • 30 dkg hagyma
  • 3 dl paradicsomszósz
  • 3 dl olaj
  •  bors

  •  


    A zöldpaprikát, paradicsompaprikát és padlizsánt sütőben, vagy grillen kell megsütni (előtte a paprikák csumáját eltávolítottam). A kerti grillen sütöttem a zöldségeket bükkfán, amitől enyhe füstös ízük lett és szerintem valami fantasztikus ízvilága lett ettől. A padlizsán héját még melegen egy késsel lehúzzuk majd konyhai aprítógépben az egészet pépesre apírottam. A hagymát szintén az aprítógépben daraboltam, majd az olajon üvegesre sütöttem, ekkor ráborítottam a zöldséges egyveleget, bele a paradicsomszószt (Aldi paszírozott paradicsom kiváló, papírdobozos változat). Kevergetve kb. 1/2 órát főztem forrva, vigyázva hogy ne égjen le. Kifertőtlenített befőttes üvegekbe tettem, töltés után fejére fordítva. A befőttes üvegeket mosogatógépben szoktam dunsztolni, elindítom a legforróbb programot természetesen mosószer tabletta nélkül. A befőzést általában este szoktam miután a gyerekek már alszanak, így a mosogatógépes dunsztolás is estére marad, és hagyom reggelig a gépben az üvegeket. Reggel még melegek amikor kiveszem és így tartósítószer nélkül eltehetőek hasonlóan a szárazdunszthoz a befőttek, vagy akár lekvárok is.