2012. november 2., péntek

Diós kifli

Nagymama diós kiflije

Nagymamámtól tanultam ezt a receptet, sajnos ő már nem él. Fantasztikusan tudott főzni és sütni, és így felnőttként értékelem igazán amikor visszagondolok mennyi finomságot készített és süteményekkel várt minket. Receptjeit egy vaskos régi határidőnaplóban vezette több mint 60 éven keresztül aktív háziasszonyként.



A recepteket átírtam és könyv formájában beköttettem több példányban, így a családtagok mindegyike egy saját példányt használhat. Nagymama szakácskönyvét az eredetit pedig meg lehet őrizni emlékként.


Nagymama szakácskönyvéből gyakran sütök, főzök, mert ez visszaidézi a gyerekkoromat és így saját gyerekeimmel is megismertethetem dédnagyszüleik által készített ételeket, süteményeket.

A szakácskönyv új formátumban csak saját felhasználásra:

 
Az összes recept nyomtatott formátumban:
 
 
 
 
 
Visszatérve a recepthez, ez az egyik Nagymama által leggyakrabban készített süti volt. Szép díszes kistányéron kínálta, a kistányérok ma nálam vannak és ünnepeken én is ezen kínálom a sütiket.
Az eredeti recepthez és Nagymama szokásaihoz hűen, a diós kilit ezen a kistányéron fotóztam és pont úgy néz ki mint régen.
 

Diós kifli recept:
 
30 dkg liszt
25 dkg margarin
1 pohár tejföl (kis pohár)
 
A hozzávalókat összegyúrni, majd egy éjszakára hűtőben pihentetni. (A receptet olvasva először furcsáltam, hogy nincs benne tojás, de a végeredményt megkóstolva ez így tökéletes).
 
A töltelék 12 dkg dió darálva, 2 reszelt alma, esetleg mazsola, cukor és kevés tej hogy pépes állagú de nem folyós masszát kapjunk.
 
A kifliket kislányom lelkes közreműködésével készítettük:
 
 
 
A tésztát lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk kb. 2-3 miliméter vastagra, majd 8 részre vágni, így háromszögeket pontosabban körcikkeket kapunk. Ezeket a körcikkeket kell a töltelékkel megtölteni.
 
 

 
A kis háromszögeket a szélesebb felénél fogva feltekerni és kicsit egyengetni hogy kifli alakú legyen, valamint a végeket is lezárni kézzel alakítgatással. Nem kell megkenni semmivel forró sütőben sütni kb. 180 fokon amikorra egyhén aranybarna színűek lesznek kicsit megpirulnak és nem egyenletesen fehérek.
 
A kifli nagyon finom más töltelékkel is, pl. almás-mogyorós.
A kifliket sülés után még forrón porcukorba hempergetjük és kész is!
 
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése