A Zakuszka erdélyi étel, eredetileg örmény származású.
Ezen felbuzdulva kerestem recepteket, amiket kis módosítással saját ízlésemre alakítottam és szerencsére gyerekeim is szívesen eszik. Ennek nagyon örülök, mert zöldség gyümölcs néha a "nemszeretem" kategória a gyerekeknél és a Zakuszkánál biztos vagyok benne hogy egészséges zöldségekkel teli és tartósítószer mentes valamint egyéb adalékanyag mentes ételt tudok asztalra tenni akár reggelire vagy vacsorára.
Hozzávalók:
A zöldpaprikát, paradicsompaprikát és padlizsánt sütőben, vagy grillen kell megsütni (előtte a paprikák csumáját eltávolítottam). A kerti grillen sütöttem a zöldségeket bükkfán, amitől enyhe füstös ízük lett és szerintem valami fantasztikus ízvilága lett ettől. A padlizsán héját még melegen egy késsel lehúzzuk majd konyhai aprítógépben az egészet pépesre apírottam. A hagymát szintén az aprítógépben daraboltam, majd az olajon üvegesre sütöttem, ekkor ráborítottam a zöldséges egyveleget, bele a paradicsomszószt (Aldi paszírozott paradicsom kiváló, papírdobozos változat). Kevergetve kb. 1/2 órát főztem forrva, vigyázva hogy ne égjen le. Kifertőtlenített befőttes üvegekbe tettem, töltés után fejére fordítva. A befőttes üvegeket mosogatógépben szoktam dunsztolni, elindítom a legforróbb programot természetesen mosószer tabletta nélkül. A befőzést általában este szoktam miután a gyerekek már alszanak, így a mosogatógépes dunsztolás is estére marad, és hagyom reggelig a gépben az üvegeket. Reggel még melegek amikor kiveszem és így tartósítószer nélkül eltehetőek hasonlóan a szárazdunszthoz a befőttek, vagy akár lekvárok is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése